Gerben Mulder

Gerben Mulder

Gerben Mulder (Amsterdam, 1972) is ‘a self made artist’. Een autodidact en schilder pur sang. Hij woont en werkt sinds 1993 in New York en met tussenpozen in Brazilie. Zijn woonplaats is van onontkoombare invloed op zijn explosieve manier van werken, maar zijn Nederlandse wortels hebben hem de verbinding met de Europese kunst meegegeven.

 

In haar review in de NY Times merkte Roberta Smith terecht op dat Gerben Mulder een soort ‘faux-retro-Modernism-redux’ uitvoert met een duidelijke knipoog naar hedendaagse Noord-Europese schilders. Duits expressionisme, maar tevens Russisch constructivisme lijken zijn werk te beïnvloeden.

 

Mulder werkt intuitief en laat zich nooit beperken tot één medium of één stijl. Hij werkt altijd aan verschillende series tegelijkertijd. Qua medium wisselend van canvas, collages op papier, gouaches en enorme muurschilderingen (MOCA Tuscon, 2011) en in stijl van figuratief naar abstract. Altijd met een heel duidelijk eigen handschrift dat uit al zijn werk spreekt.

Voor zijn solo 'Still - life', in galerie Frank Taal maakte hij collages en grote gouaches. In haar essay ‘on flower series 2010 – 2009’ spreekt Rachel Gugelberger van ‘Un-still lives’, waarmee zij verwijst naar de hypnotische intensiteit en energie waarmee de toeschouwer wordt geconfronteerd. Ook in de serie stillevens voor deze tentoonstelling zijn, hoewel meer narratief dan voorheen, de meest elementaire emoties voelbaar. Hij maakt effectief gebruik van opvallend onnatuurlijke en niet complementaire kleuren. Hiermee geeft hij zelfs aan sombere composities een ietwat melancholisch optimisme. In zijn onvermoeibare meditatie over de schilderkunst presenteert hij het stilleven als een spiegel voor de individuele gemoedstoestanden van de mens. Soms extatisch, soms donker en met een hint naar onvoorspelbare stemmingen. Maar altijd vol overgave, fris en energiek. 

 

Gerben Mulder wordt vertegenwoordigd door Galeria Fortes Vilaça (Brazil), Marisa Newman Projects in New York (USA) en in Europa door Galerie Frank Taal
 
Gedurende zijn carriere als kunstenaar heeft hij deelgenomen aan vele tentoonstellingen wereldwijd. In de Verenigde Staten onder andere bij: Newman Popiashvili Gallery and Suite 106 Gallery, New York, NY; the Museum of Contemporary Art in Tucson, AZ; and the Roos Arts Gallery in Rosendale. Verder heeft hij tentoongesteld bij the Kunst verein koelnberg, Galerie K4 and the Galerie Michael Janssen in Germany, Pippy houldsworth, London, UK, Galerie Anton Weller, Paris, France and the Galeria Fortes Vilaça in Brazil.

 

Website Gerben Mulder

CV Gerben Mulder

Interview Financieel Dagblad

Review blikvangen Still Life in galerie Frank Taal

Recensie Roberta Smith NY Times

Recensie Margaret Regan

HIGHLIGHTS

 

 

 

     Punk Fairy, 2017

     Prive collectie

 

       Love Birds, 2017

       Prive collectie

 

Puget Sound, 2014

Prive collectie

Flowers in Vase, 2017

Prive collectie

 

Dirty Flowers

Prive collectie

 

Donkey Had Enough, 2017

Prive collectie