Vladimir Potapov

Vladimir Potapov

Ongeacht de klasse-aanhang werden de huizen van de rijken en de armen op dezelfde manier versierd met amuletten en iconen, werden dezelfde gebeden gelezen en werden dezelfde religieuze rituelen uitgevoerd.


Rationeel en irrationeel gaan hand in hand en geen enkele Verlichting en de gevolgen daarvan hebben de situatie veranderd. Tegenwoordig wordt de mensheid geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, is de toekomst minder voorspelbaar geworden en denken mensen steeds meer aan de veiligheid van zichzelf en hun dierbaren. Vladimir Potapov, kunstenaar van residentie Kunstdepot in de stad Goshenen, gaat in op het onderwerp nieuwe veiligheid. De stad Goshenen is omgeven door bergen en bossen en voldoet aan deze beschrijving van een toevluchtsoord. Hier bestudeert de auteur de tradities van het bouwen van Zwitserse bunkers en schuilkelders. Bezoekt de bunkers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maakt kennis met geschiedenis van de lokale omgeving.

 

De tentoonstelling omvat 11 schilderijen die tijdens de residentie zijn gemaakt, een videoprojectie en een reeks magische objecten. De tentoonstelling New Security gaat over hoe mensen met rationele en irrationele methoden een gevoel van veiligheid proberen te vinden in een snel veranderende omgeving. De mens heeft altijd geprobeerd zichzelf en zijn dierbaren te beschermen – dit is de meest fundamentele en oudste behoefte.

 

Tegenwoordig kan de lijst met bedreigingen voor de mensheid beginnen met milieuproblemen, de opwarming van de aarde, de aanhoudende pandemie en nu de verandering in het geopolitieke evenwicht veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Een gewoon mens is niet in staat deze tektonische processen te beïnvloeden, daarom wordt hij gedwongen zijn toevlucht te zoeken, anticiperend op catastrofale gevolgen. Historisch gezien zocht de mens verlossing achter de sterke muren van kastelen, huizen en vroeger in grotten. Vanaf de vroegste tijden werden rationele beschermingsmethoden aangevuld met magische praktijken, waarbij geesten en goden om hulp werden geroepen. De mens creëerde tegelijkertijd vestingwerken van de vijand en maakte amuletten, amuletten, las gebeden en spreuken. Het oorlogszwaard werd gemaakt door een smid, die het scherpte en kracht gaf, en de magiër of priester voorzag hem van de nauwkeurigheid van het slaan en de hardheid van de oorlogshand.

Artworks

Share