Roderik Henderson

Roderik Henderson

Roderik Henderson studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Zijn werk is internationaal tentoongesteld en gepubliceerd, bekroond met de eerste prijs World Press Photo portretten / verhalen en de eerste prijs World Photography Awards portretten / beeldende kunst.

 

Meest recent was zijn project Pink Desert genomineerd voor Somfy Photography

Prijs / Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

 

Hij woont en werkt in Chili en is medeoprichter van bunk.A.i.r. - een nieuwe, afgelegen kunstenaarsresidentie in Noord-Chili.

 

Lees hier een interview met Roderik Henderson over het Pink Desert project in het Brabants Dagblad van 7 november 2020 door Gerrit van den Hoven. 

 

Klik hier voor de tentoonstellingsbegeleiding bij de tentoonstelling PINK DESERT / Test Site I, 27 november - 18 december 2021. 

Verlangend naar stilte en hongerig naar rust, reisden mijn vrouw en ik 20 jaar geleden door de woestijn, op zoek naar het absolute, sublieme niets. In plaats daarvan vond ik mezelf een fotografische inventaris van sporen van gewelddadige menselijke activiteit in de woestijn vastleggend: ik kwam intercontinentale ballistische raketten tegen die worden gelanceerd vanuit New Mexico, struikelde over kernbomkraters en "downwinder"-gemeenschappen (als gevolg van radioactieve fall-out van de testlocatie) in Nevada.

Toen werd mijn vrouw zwanger. Onze dochter is geboren in een door schorpioenen geteisterde, geïmproviseerde hut, met slangen die onder haar wieg kropen, in een semi-spookstad in de Great Basin Desert, bewoond door een handvol zwaarbewapende buitenbeentjes, kluizenaars, dronkaards, veteranen, rednecks en hippies. Mijn zoon is geboren in de bevroren wildernis van Canada, op een plek zonder tv,
elektriciteit of internet, met beren en poema's als buren. We voeden onze kinderen op in de Atacama in Chili, de droogste woestijn ter wereld, gewassen plantend in kurkdroge aarde, ondertussen een huis bouwend in een aardbevingsland.

- Roderik Henderson

Artworks

Share