Aeneas Wilder

Aeneas Wilder

Aeneas Wilder (1967, Schotland) woont en werkt in Japan.

 

De internationaal befaamde kunstenaar Aeneas Wilder sloot 2013 af in Frank Taal met een solotentoonstelling. De van origine Schotse Wilder is woonachtig in Japan en reist van daaruit met zijn indrukwekkende installaties de hele wereld over.

 

Het monumentale voorkomen van zijn installaties staat in nauw contrast met de vergankelijkheid die hij suggereert. De installatie 'Untitled # 178', bestaande uit 10.000 latjes Eucalyptus hout, is namelijk niet gefixeerd. Eén aanraking kan het hele bouwwerk doen instorten. Evenwicht en zwaartekracht houden het bouwwerk in stand. Het gebruik van natuurlijke materialen en geometrische vormen zijn onderdeel van de thematiek die hij voert. Wilder onderzoekt de mogelijkheden van het natuurlijke middels het kunstmatige. Dit proces maakt hij inzichtelijk door middel van video en maquette.

 

Zijn huidige werken over de Tsunami komen voort uit zijn persoonlijke betrokkenheid en observatievermogen. De vernietigingskracht van deze natuurramp is evenals de zwaartekracht de hij gebruikt voor zijn bouwwerken slechts een natuurlijk gegeven dat hij inzet om een beeld te creëren. De diverse media die hij toepast om een volledig beeld tot stand te brengen zijn een gevolg van de omvang van de ramp. Wilder observeert en documenteert zowel in beeld als geschrift, terwijl hij de kijker meevoert in de dramatiek van de situatie middels zijn persoonlijke werkwijze. Zijn compassie met de slachtoffers doet je beseffen hoe hulpeloos toeschouwers daadwerkelijk zijn.

 

Website Aeneas Wilder

Transformer solo expositie 

 

HIGHLIGHTS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artworks