Mike Ottink

Mike Ottink

Mike Ottink (1966, Katwijk) woont and werkt in Amsterdam.

 

Mike Ottink onderzoekt in zijn projecten spelenderwijs zintuiglijke waarneming en beleving. Intuïtief werkt hij aan een eigen beeldtaal, waarbij een vertaalslag ontstaat van de ene zintuiglijke discipline naar de andere. Uit het tekenen van grafische partituren/scores zijn zijn huidige schilderijen ontstaan. Het zijn opzichzelfstaande beelden, relaterend aan zijn ‘vluchtige’ installaties of performances in geluid en bewegend beeld. Ze zijn een alternatief voor geluidsfoto of videoregistraties, die in zijn ogen het moment van uitvoering corrumperen.

 

Zijn werk resoneert met de ideeën van David Bohm over ‘Quantum coherence’: ‘we leven in een holistisch medium waarin alles met elkaar co-existeert. De zogenaamde ‘Implicate order’ Om de grenzen van de perceptie op te rekken, maakt hij zijn eigen teken- en schilder gereedschap. Ook bouwt hij in samenwerking met Brian McKenna zelf ontwikkelde instrumenten voor audiovisuele performances en installaties (VHSUHF). Zo vindt hij vorm om vervoering beleefbaar te maken en het onzichtbare of onhoorbare uit te drukken.

 

---

 

Don't take shit from anybody, always stand your ground."
Mike Ottink has never actually said this to me, at least, not in so many words, but something about the way he works – his general approach to life, music, art, etc. seem to say this all the time.

His work is oozing with both raw-talent and ridiculously well cultivated skills, however, these attributes are guided by an overriding commitment to the pure foundations of what is truly important to art, life & music: the inspired execution, the punk-rock ethic, the urgency of expression.

I've known Mike since 2006, and since then he's been a great friend, an awesome collaborator, and a genuinely respectable standup citizen of the universe. He's never actually kicked my ass, but I totally know he could.
Brian D McKenna (VHSUHF, collaborator)

 

CV Mike Ottink

Website Mike Ottink

Mike Ottink and Diederick van Kleef - Abstract Realism or Algorithmic Magic 2020

Portfolio Mike Ottink Art Rotterdam 2020

Portfolio Mike Ottink Preconscious Processing Amsterdam Drawing 2016

Artists edition Implicate Order
Review Lost Painters Implicate Order solo 2013

 

HIGHLIGHTS

 

 

 

 

Mike Ottink - Boekpresentatie Facsimile met originele tekening bij Art on Paper Westergasfabriek

 

Sinds 2013 begon Mike Ottink zijn grafische partituren te organiseren in Moleskine boeken. Het leidde tot kunstenaarsboeken die staan als intrinsieke kunstwerken.

 

Er ontstond een proces uit de noodzaak om de inhoud op een open manier te tonen, aangezien boeken meestal gesloten zijn en de inhoud dus verborgen blijft. Ik maakte daarom gebonden beelden die hangen aan de wand met een glasframe kaft getiteld; PCP-book 01 en PCP-book 001, 2016.

 

De Moleskine's waren Volume 1 #2 #3 #5. Volume 4 werd in twee stukken geknipt en nieuw leven ingeblazen als twee nieuwe wandhangende boeken; Algorithmic Interpretation en Pareidolia. En Manual Refresh Rate 2020.

 

Als middel om de Moleskine unica's toegankelijker te maken ben ik begonnen met het maken van gelimiteerde facsimile's van Volume 1 en Volume 5.

 

Tijdens Art on Paper zullen deze limited print editions te koop zijn, 20 exemplaren per volume. Genummerd, gesigneerd en voorzien van een originele tekening. Grafische vormgeving door Sabine Verschueren en fotografie door Michel Claus. Speciale prijs tijdens de Art Fair € 350,-.

 

 

 

 

 

 

 

Contemplation on Conservation of Energy and Information

 

 

 

Routinely Risking Destruction for the Sake of Narrow Gains

 

 

PCP-Book01

Manual Refresh Rate & Algorithmic Interpretation and Pareidolia at Art Rotterdam 2020

Artworks