Start Date

Nov 27, 2021

End Date

Dec 18, 2021

PINK DESERT / TEST SITE I

Roderik Henderson, Fay Henderson, Jasper Frenken

Na zijn presentatie in het Nederlands Fotomuseum in 2020 presenteert Frank Taal Galerie het tweede deel van PINK DESERT, een serie foto’s van Roderik Henderson, waarin zijn dochter tijdens alle uren van dag en nacht op een rotsblok op een verlaten plek in de woestijn zit aan de voet van de Andes, omdat ze daar het minst gehinderd wordt door stemmen in haar hoofd, die anders voortdurend beslag van haar nemen. Ze is het enige teken van menselijk leven, verder wordt ze omringd door spinnen, schorpioenen en cactussen. Het landschap is hier niet zomaar slaafs decor, het is hier zowel een stekelige, antagonistische entiteit, als een mentale constructie die op curieuze wijze comfort biedt.

Van Fay Henderson, die te zien is in de foto’s van Pink Desert, is een geluidswerk te horen, waarbij ze geluiden van haar omgeving heeft gebruikt voor het creëren van een sonoor landschap, die in zekere zin een auditief portret is van de plek waar ze leeft.

Jasper Frenken maakt geluidsinstallaties, waarin hij ogenschijnlijk simpele materialen combineert op onverwachte wijze, en daarmee raadselachtige composities maakt waarbij geluidloze muziek, gemaakt op frequenties die voor menselijke oren niet te horen is, objecten doet laten vibreren, trillen, etc. waardoor uiteindelijk toch geluid waarneembaar is, maar als een soort “klank fall-out”.

Eind 2022 wordt de finale van Pink Desert verwacht, waarbij ook een grote publicatie van het werk van Roderik Henderson wordt gepresenteerd.

Roderik Henderson studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Zijn werk is internationaal tentoongesteld en gepubliceerd, bekroond met de eerste prijs World Press Photo portraits/ fine art en de eerste prijs Sony World Photography Awards fine art.
Recentelijk werd zijn project Pink Desert genomineerd voor de Somfy Photography Award/ Ne-derlands Fotomuseum, Rotterdam.
Hij woont met zijn vrouw, zoon en dochter Fay Henderson in de Atacama woestijn in Chili.

Tentoonstellingsbegeleiding

Kunstenaarspagina Roderik Henderson

Pink Desert als 'schuilplaats voor mijn dochter', interview met Roderik Henderson, Brabants Dagblad 7 november 2020, door Gerrit van den Hoven

 

 

Share