Still - Life – solo Gerben Mulder (NYC)
Gerben Mulder (Amsterdam, 1972) is ‘a self made artist’. Een autodidact en schilder pur sang. Hij woont en werkt sinds 1993 in New York en met tussenpozen in Brazilie. Zijn woonplaats is van onontkoombare invloed op zijn explosieve manier van werken, maar zijn Nederlandse wortels hebben hem de verbinding met de Europese kunst meegegeven. In haar review in de NY Times merkte Roberta Smith terecht op dat Gerben Mulder een soort ‘faux-retro-Modernism-redux’ uitvoert met een duidelijke knipoog naar hedendaagse Noord-Europese schilders. Duits expressionisme, maar tevens Russisch constructivisme lijken zijn werk te beïnvloeden.
Mulder werkt intuitief en laat zich nooit beperken tot één medium of één stijl. Hij werkt altijd aan verschillende series tegelijkertijd. Qua medium wisselend van canvas, collages op papier, gouaches en enorme muurschilderingen (MOCA Tuscon, 2011) en in stijl van figuratief naar abstract. Altijd met een heel duidelijk eigen handschrift dat uit al zijn werk spreekt.
'Still - life' is een solotentoonstelling met collages en grote gouaches die hij speciaal voor deze expostie maakte. In haar essay ‘on flower series 2010 – 2009’ spreekt Rachel Gugelberger van ‘Un-still lives’, waarmee zij verwijst naar de hypnotische intensiteit en energie waarmee de toeschouwer wordt geconfronteerd. Ook in de serie stillevens voor deze tentoonstelling zijn, hoewel meer narratief dan voorheen, de meest elementaire emoties voelbaar. Hij maakt effectief gebruik van opvallend onnatuurlijke en niet complementaire kleuren. Hiermee geeft hij zelfs aan sombere composities een ietwat melancholisch optimisme. In zijn onvermoeibare meditatie over de schilderkunst presenteert hij het stilleven als een spiegel voor de individuele gemoedstoestanden van de mens. Soms extatisch, soms donker en met een hint naar onvoorspelbare stemmingen. Maar altijd vol overgave, fris en energiek.
Gerben Mulder wordt vertegenwoordigd door Galeria Fortes Vilaça (Brazil), Marisa Newman Projects in New York (USA) en in Europa door Galerie Frank Taal