Start Date

May 14, 2022

End Date

Jun 26, 2022

Duo solotentoonstelling - Life Goes On | Gerben Mulder & Tycho van Zomeren | Afterglow

Frank Taal Galerie presenteert met trots de duo solotentoonstelling Life Goes On | Afterglow van Gerben Mulder en Tycho van Zomeren. De tentoonstelling opent op zaterdag 14 mei van 14.00 tot 19.00 uur en toont nieuw werk van beide kunstenaars. Deze tentoonstelling is tevens het debuut van Tycho van Zomeren die vertegenwoordigd zal worden door Frank Taal Galerie.

Life Goes On | Gerben Mulder  - solo exhibition guide

CV Gerben Mulder June 2022

Life Goes On | Gerben Mulder

Mulder heeft in de loop van zijn carrière een oeuvre ontwikkeld dat een dialoog aangaat met een traditie van Europese schilderkunst, die zich uitstrekt van de kinderen van Velázquez tot de vervormde figuren van Edward Munch. Met een iriserend palet leggen zijn portretten, zijn bloemenvazen en zijn stillevens de nadruk op psychologische aspecten (melancholie en euforie) en op een subjectieve dimensie van de beelden. Kunstcritica Roberta Smith van de New York Times situeert deze meest expressieve productie in de kloof tussen Raoul Dufy en Jackson Pollock. Dat wil zeggen tussen een in wezen figuratieve schilderkunst met traditionele thema's enerzijds, en het abstract expressionisme anderzijds. Zijn nieuwe werken leggen radicaal de nadruk op de materialiteit van de schilderkunst, die op een fysieke manier wordt opgevat. Het gebaar is opvallend breed, snel en alomtegenwoordig. De spiraalvormige penseelstreken, grafisch-achtige, retro modernistische markering brengen een eigentijds randje aan dit genre.

De schilderijen van Gerben Mulder zijn van figuren die gevangen zijn op het moment van verkrampte duisternis met hun lichaam en hun verlangens die op een rijpe suggestieve manier naar buiten hangen. De stompzinnige seksualiteit en hints van tovenarij zijn allemaal onderdeel van Mulder's schildertaal die de donkere kant van de menselijke ervaring verkent. Mulder's werken resoneren met vandaag en wat we beleven, alles barst en ontspringt overal. Gelukkig zien we bij Mulder licht aan het einde van de tunnel.

Mulder's benadering is vrij en speels. Zijn personages zijn half-man of half-vrouw, half-zwart of half-wit, zijn boeketten zijn bloemenfantasieën die de regels van de natuur tarten.

Mulder creëert beelden die deuren worden naar een andere wereld, en daar begint de reis.

Afterglow | Tycho van Zomeren

Tycho van Zomeren verkent met zijn schilderijen de grensgebieden van de waarneming, zoals de veranderlijke momenten in de schemering, waar subjectieve interpretatie nodig is om te begrijpen waar men naar kijkt. De toeschouwer wordt bewust op het verkeerde been gezet. In eerste instantie lijken de voorstellingen duidelijk – bijna grenzend aan het banale. Landschappen op groot formaat, in tegenlicht. Het ogenschijnlijke fotorealisme lost echter op wanneer men het werk benadert. Er onthullen zich gepenseelde spiralen en lijnen van verf, met genuanceerde overgangen tussen donkere ondertonen en heldere tinten. Vaak is niet te zien of het beeld van bovenaf of van onderaf is geschilderd, of het rechtstreeks ziet of gespiegeld in water. De scherpe kadrering draagt bij aan het gevoel van desoriëntatie. Tegelijkertijd stralen de schilderijen rust uit. De precisie in de composities gaat samen met een zacht kleurenpalet, waarmee Van Zomeren een geconcentreerd en contemplatief moment in de natuur gevangen heeft. Deze schilderijen, die zowel realistisch als abstract zijn, nodigen de kijkers uit de relatie tussen hun gezichtsvermogen en hun betekenisvorming te onderzoeken. Elke beschouwer wordt uitgenodigd er een persoonlijke relatie mee aan te gaan.

CV Tycho van Zomeren

 

 

Share