Start Date

Nov 15, 2013

End Date

Dec 15, 2013

Transformer - solotentoonstelling Aeneas Wilder

Transformer - solo Aeneas Wilder    

Opening 15 November om 17.00 uur

Openingswoord: Wytze Patijn

Finissage 15 december van 15 tot 18 u – breakdown ‘Untitled # 178’ om 16.00 u

15 November - 15 December 2013 -

NB. zondag 24 november is de galerie geopend van 13 - 17 uur

De internationaal befaamde kunstenaar Aeneas Wilder sluit 2013 af in Frank Taal met de solotentoonstelling ‘Transformer’. De van origine Schotse Wilder is woonachtig in Japan en brengt van daaruit zijn indrukwekkende installaties de hele wereld over.

Het monumentale voorkomen van zijn installaties staat in nauw contrast met de vergankelijkheid die het beeld in de setting van een museum of galerie in essentie kent.

Zijn installaties in deze setting zijn vaak een reactie op de architectonische kwaliteiten van de specifieke omgeving. Dit geldt ook voor de installatie ‘Untitled # 178’, bestaande uit 10.000 latjes Eucalyptus hout, die Wilder voor deze tentoonstelling zal maken. Zijn niet gefixeerde installaties getuigen van een enorm ontwikkeld gevoel voor geometrische schoonheid, oorspronkelijkheid en durf. Eén aanraking kan het hele bouwwerk doen instorten. Evenwicht en zwaartekracht houden het bouwwerk in stand. Het gebruik van natuurlijke materialen en geometrische vormen zijn onderdeel van de thematiek die hij voert. Wilder onderzoekt de mogelijkheden van het natuurlijke middels het kunstmatige.
Zijn monumentale, gefixeerde installaties in de buitenruimte zijn soms tijdelijk, zoals de 18 meter hoge dome die hij in 2009 langs de Belgische kust bij Westende maakte voor Beaufort 03 en in een aantal gevallen ook permanent, zoals ondermeer bij Verbeeke foundation, Yorkshire Sculpture Park en Borgloon Belgie.

In de tentoonstelling is ook een video opgenomen over de Tsunami in Japan, voortvloeiend uit zijn persoonlijke betrokkenheid bij deze ramp. De video is een registratie van de zoektocht die hij samen met zijn vrouw Naoko direct na de voltrekking ondernam, op zoek naar dierbaren. Een aantal artefacts, voorwerpen die hem aangrepen in deze zoektocht, toont hij in de expositie als stille getuigen van deze geweldsuitspatting van de natuur die in ons collectief geheugen staat gegrift.
Wilder toont naast installaties en video ook maquettes en tekeningen.


 

Review Mister Motley

Review Grazen by Ronald Glasbergen

Review Architectuur.nl

Video Transformer