Start Date

Apr 04, 2014

End Date

May 09, 2014

SOWIESO - solotentoonstelling Daan den Houter

Solotentoonstelling Daan den Houter - SOWIESO

 

NB. Tijdens zijn solo is er een programma rondom het werk van Daan den Houter. De informatie is onderaan deze pagina te lezen. Dit programma houdt in: artist talks, performances, de presentatie van de 100ste laag van het overschilderschilderij in De Aanschouw – Witte de Withstraat Rotterdam op 10 april en aansluitend een integrale presentatie van dit werk in Museum Boijmans van Beuningen.

(Wig 1, 2009 - ongoing series)
foto: Pim Top

Daan den Houter

In de afgelopen tien jaar heeft Daan den Houter zijn steeds groeiende schare bewonderaars steevast met zijn werk op het verkeerde been weten te zetten. Hij heeft een feilloos gevoel voor esthetiek, waardoor de eerste aandacht wordt aangetrokken en vastgehouden. Maar Den Houter is vooraleerst een conceptueel kunstenaar en de gelaagdheid van zijn kunst werkt na eerste beschouwing als een vals plat, waardoor je als toeschouwer in eerste instantie wankelt om pas daarna je evenwicht te hervinden.

Humor en soms ook cynisme verwerkt hij in zijn beelden om de toeschouwer aan het denken te zetten over belangrijke thema’s als geld, identiteit, waarde en voor algemeen aangenomen percepties op deze thema’s. Den Houter is een kunstenaar die multidisciplinair werkt: de vorm is ondergeschikt aan het concept. Niet het perfecte plaatje, maar altijd is het uitwerken van een concept het uitgangspunt van zijn werk.

Voorafgaand aan zijn opleiding aan de KABK studeerde Den Houter Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Utrecht. Een belangrijk gegeven, want hierin ligt de oorsprong van de vragen die hij zichzelf en de toeschouwer stelt. Met zijn werk stuurt en manipuleert hij. Wat overblijft is verwarring en onrust. En misschien uiteindelijk zelfs een nieuw inzicht in de manier waarop we bepaalde zaken voor waar aannemen.

Met zowel recent als vroeger werk biedt de solotentoonstelling SOWIESO inzicht in de ontwikkeling van Daan den Houter en zijn eigen identiteit als kunstenaar.

Frank Taal, maart 2014

Benny Sings: "Daan z'n werk gaat over wat beeldende kunst waard is. Een pijnlijke wond in de huidige kunst wereld, waar hij zn vinger in steekt en lekker gaat roeren."

Rufus Ketting: "Daan den Houter - fopkabouter"

Sanneke van Hassel: "Daan den Houter reflecteert op de omgeving waarin zijn werk tot stand komt. In zijn projecten liggen kunsthistorische verschijnselen en de positie van de kunstenaar consequent onder vuur, maar evengoed laat hij zijn licht schijnen over zijn eigen hechte vriendenkring, hun romantische idealen en de ‘verloren tijd’." 

Lost Painters review

Blikvangen review

Trendbeheer review