Start Date

May 16, 2014

End Date

Jun 20, 2014

Artists

Bram Braam

How Long Is Now? City of Tomorrow - solotentoonstelling Bram BraamSolotentoonstelling Bram Braam

How long is now? City of tomorrow
 
16 mei - 20 juni 2014
 

Bram Braam (1980 NL) woont en werkt in Berlijn. How long is now? City of tomorrow is zijn eerste grote soloexpositie in Nederland.

Bram Braam onderzoekt als beeldend kunstenaar het fenomeen ‘de ideale stad’ in het kader van de stedenbouw van de toekomst. Hij bevraagt wat tegenwoordig over is van het utopisch gedachtengoed van verschillende denkers en architecten uit de twintigste eeuw en hoe hun ideologieën door de tijd zijn ingehaald. Centraal staat de manier waarop visies uit het verleden in het heden voortbestaan.

Braam's fascinatie voor toenmalige ideologieën hebben een bijdrage geleverd aan zijn ontwikkeling als kunstenaar: de imperfectie van de architectuur is een voor hem terugkerende bron van inspiratie. Door het tonen van materiaal en constructie, tracht hij deze imperfectie zichtbaar te maken. De conceptuele basis van Braam’s werk vloeit moeiteloos over in het esthetische voorkomen van zijn sculpturen. De contradicties tussen natuur en cultuur voert hij terug tot geometrische objecten met een ongekende verbeeldingskracht.

Geheel in lijn met zijn onderzoek stelt Braam utopische projecten en het modernisme in de architectuur ter discussie en bevraagt in hoeverre ze de tand des tijds hebben doorstaan. Waar hoop en verwachting samenkomen is het vaak niet mogelijk een voorspelling te maken over toekomstige ontwikkelingen.

In deze solotentoonstelling komen twee projecten van Bram Braam samen. ‘How long is now?’ is zijn meest recente werk en heeft betrekking op stadsontwikkelingen heden ten dage in zijn woonstad Berlijn. Daarnaast zal een groot gedeelte van het project ‘City of tomorrow’ te zien zijn. Hiervoor heeft hij research en inspiratie opgedaan in de Schotse stad Cumbernauld: een ambitieus sociaal woningproject dat begin tweede helft van de vorige eeuw werd opgezet als voorbeeldstad van de toekomst en in deze ambitie jammerlijk faalde. ‘How long is now? City of tomorrow’ toont een scala aan objecten voortvloeiend uit zijn onderzoeken - variërend van werk met meer narratieve grondslag tot abstract.

Foto's: Angeniet Berkers

 

Review Blikvangen

Review Trendbeheer

Review Edo Dijksterhuis in de Witte Raaf