Start Date

Jan 09, 2021

End Date

Feb 13, 2021

The 12th Monkey - solo Pieter Jan Martyn (Be, 1986)

The 12th Monkey - solotentoonstelling Pieter Jan Martyn @ Frank Taal Gallery

Opening 9 januari 2021 om 14:00 uur.

Het openingswoord zal worden verricht door Belgisch curator en kunst adviseur Sven Vanderstichelen, aangevuld door Patrick Pickart, hypnotiseur.
Dit onder voorbehoud in verband met de ontwikkelingen met COVID.

Voor zijn negende solotentoonstelling zoekt schilder Pieter jan Martyn naar een manier om dichter bij zichzelf te schilderen. Bij zijn vorige reeksen verloor hij zich in onderzoek naar duistere en gewelddadige onderwerpen als de Bende van Nijvel, autopsies, de moord op JFK en de Rote Armee Fraktion. Moest hij zich kunnen bevrijden van alle verhalen en vertrekken vanuit zijn onderbewustzijn, wat zou hij dan schilderen? Het antwoord op die vraag zoekt hij in hypnose.

De hypnose sessies op zich werden gefotografeerd, gedocumenteerd en deze dienen als basis inspiratie voor het grootste deel van de schilderijen van deze expo. Deze reeks van figuratieve werken, veelal opgebouwd uit grisailles en ‘documenterend’ van aard, liggen in lijn met het bekende werk uit het oeuvre van de kunstenaar.
De werken die Martyn tijdens deze hypnose-sessies schilderde zijn hiertegenover opvallend kleurrijk, expressief en eerderl lyrisch abstract van aard. Deze gelden als
autonome werken en maken bewust als confrontatie deel uit van de expo.

Share