Start Date

Mar 27, 2021

End Date

May 29, 2021

The 12th Monkey - solo Pieter Jan Martyn (BE, 1986)

1e solo expo & startschot vaste representatie kunstenaar Pieter jan Martyn (°1986, BE)

27.03.2021 - 29.05.2021
__________________

Onze eerste expositie van 2021 van de Vlaamse kunstenaar Pieter jan Martyn stond oorspronkelijk gepland op 16 mei 2020. De titel refereert aan de film 12 Monkeys die handelt over een door een pandemie geteisterde wereld. Inmiddels is de expositie The 12th Monkey vier keer uitgesteld.

De galerie is te bezoeken op afspraak op de vaste openingstijden: donderdag en vrijdag van 12 - 18 uur en op zaterdag van 13 - 17 uur. Bel of app graag naar het mobiele nummer: +31 6 41400927.
Indien gewenst is ook een afspraak mogelijk buiten de reguliere openingstijden.
Frank Taal
---
The 12th Monkey

Het haast obsessief vooronderzoek dat aan de reeksen van kunstschilder Pieter jan Martyn vooraf gaat, maakt een belangrijk deel uit van zijn oeuvre, waarbinnen hij op zoek gaat naar zijn meest essentiële vorm van werkelijkheid.
Voor eerdere reeksen verdiepte de kunstenaar zich uitvoerig in duistere en gewelddadige onderwerpen als de Rote Armee Fraktion, de Bende van Nijvel, autopsies en operaties,…
Moest hij zich kunnen bevrijden van alle bagage en puur kon vertrekken vanuit z’n onderbewustzijn, wat zou hij dan schilderen? Het antwoord op die vraag zoekt Martyn in hypnose.

In meerdere hypnose sessies liet kunstenaar Pieter jan Martyn zich door hypnotiseur Patrick Pickart naar een ‘nulpunt’ brengen; een gebied in het nauwe spanningsveld tussen bewust-en onderbewustzijn.

De hypnose sessies die in zijn atelier doorgingen, werden gefotografeerd als inspiratie voor het grootste deel van de schilderijen van deze expo. Deze eerste reeks van figuratieve werken, veelal opgebouwd uit grisailles is ‘documenterend’ van aard en ligt in lijn met het bekende werk uit het oeuvre van de kunstenaar Pieter jan Martyn.
De werken die hij tijdens deze sessies onder hypnose schilderde zijn hiertegenover opvallend expressief, kleurrijk en eerder lyrisch abstract van aard. Deze gelden als autonome werken en maken bewust als confrontatie deel uit van de tentoonstelling.

De corona pandemie laat Martyn toe dieper in zijn illusionaire werkelijkheid te dringen. Martyn zag dit uitstel niet als een gemiste kans. Integendeel! De ‘gewonnen tijd’ benutte hij om nog een stap verder te gaan in het objectiveren van zijn illusionaire werkelijkheid. Samen met de gebroeders Jonas & Hannes Bruyneel, respectievelijk schrijver en videokunstenaar, werkte hij het afgelopen half jaar aan een docu-kortfilm over dit project.
Deze gelijknamige kortfilm wordt als autonoom werk opgenomen in deze expositie alsook op Art Rotterdam 2021! Nu online als sneak preview exclusief te zien op galleryviewer magazine bij het artikel door Wouter van den Eijkel.

Pieter jan Martyn wordt in Belgie vast gerepresenteerd door de gerenommeerde Bruthaus Gallery.
Deze expositie is het startschot van de vaste representatie in Nederland door Frank Taal. 

  de Kunstmeisjes Article

SPECIAL: GO GO Gallery Show #4

Screen Shot 2021-05-14 at 3.35.41 PM.png

 

 

Gallery Viewer Magazine

The 12th Monkey - Pieter jan Martyn 

Screen Shot 2021-05-14 at 3.43.56 PM.png

Frank Taal Galerie

Persbericht

aM-FrankTaal-Logo-1.jpeg

 

Frank Taal Galerie

Exhibition Guide

Screen Shot 2021-05-14 at 3.50.17 PM.png

 

 

Share