Start Date

Nov 18, 2017

End Date

Dec 23, 2017

Lex Barbarorum - solotentoonstelling Saminte Ekeland

Lex Barbarorum - solo exhibition Saminte Ekeland

18.11.2017 – 23.12.2017

Opening: Saturday November 18th at 16.00 hours

De werken van Saminte Ekeland zijn veelal op foto’s gebaseerde, in innovatieve technieken gemaakte, ragfijne collages met enigmatische, expressieve beeldtaal
- Rick Vercauteren directeur Stedelijk Museum Van Bommel van Dam, Venlo.

De unieke eigenheid van het werk kenmerkt zich door een chemisch huwelijk tussen materiaal en stijl. Het “doek” is altijd transparant plastic. Het doek is daarmee nooit het blanco doek, maar altijd het doek-in-de-wereld. De stijl is in de afgelopen 15 jaar geëvolueerd van abstracte collages met spelden en papier naar figuratieve beelden van panty’s en naaigaren. Bij veel werken functioneert het transparante doek-in-de-wereld ook als een omlijsting van het beeld. Het bronmateriaal is een eigen foto of een nieuwsfoto.
- Rolf den Dunnen Independent Film, Videomaker, Photographer, Rotterdam.

“Wie in de afgelopen twaalf jaar het kunstenaarschap van Saminte Ekeland heeft gevolgd kan constateren dat zij inmiddels een consistent oeuvre heeft opgebouwd. Haar unieke signatuur is door de meerduidigheid van het werk, zowel in materiaalgebruik als in vorm en beeld niet meteen herkenbaar, maar eerder traceerbaar; pas bij nadere beschouwing dringen de associaties en verwijzingen naar vroegere of andere werken zich op.

Ekeland hanteert een diversiteit aan werkvormen; collage, installatie, object, video en film. Haar beeldtaal suggereert immer weer de onbestemdheid en het verlangen. In haar meest recente werken, ‘tekent’ de kunstenaar met naald en draad, het garen wordt gesponnen van uiteengeregen panty’s, de drager bestaat uit doorzichtig plastic van verschillend formaat. De beelden, we zien portretten, figuren en raadselachtige ensceneringen, soms grimmig, soms sensueel, of beide, stemmen tot reflectie en esthetische verwondering.”

Saminte Ekeland (1972, Rotterdam) woont en werkt in Rotterdam.

 

Pricelist