Start Date

Mar 10, 2016

End Date

Apr 09, 2016

Inside Out

Opening: donderdag 10 maart van 17- 21.00 uur

Kunstenaars: Gerben Mulder, Ilona Lénárd, Georg Bohle, Paulus de Groot, John Kegreizs, Livia Dencher 

Om 18:00 uur opent Richard Bennaars, artistiek directeur van Galerie Atelier Herenplaats de tentoonstelling. Frieda Mulisch draagt haar gedicht Verzonnen werkelijkheid voor.

10 maart tot en met 9 april

In de expositie Inside out toont galerie Frank Taal drie kunstenaars die binnen het reguliere kunstcircuit internationaal opereren tezamen met drie gastkunstenaars van Galerie Atelier Herenplaats – een werkplaats voor kunstenaars met een verstandelijke handicap. Ook deze gastkunstenaars genieten met hun werk inmiddels internationale erkenning. Atelier Herenplaats is de welkome nieuwe buur van de galerie. Met Inside out gaat galerie Frank Taal in op James Bretts oproep om te reageren op zijn rondreizende The museum of everything die nu in de Kunsthal te zien is.

De titel Inside out speelt in op de term ‘Outsider Art’, een term die ook ter discussie wordt gesteld door Brett’s expositie, maar verwijst ook naar intuïtie die middels kunst visueel wordt gemaakt.

Inside out toont hoe tussen expressieve en studieuze werkwijzen de intuïtieve kracht behouden blijft. De getoonde beelden kennen een krachtige eigenheid, zijn nergens te uitgedacht en spreken vanuit de schildertoets, de lijn en het gebaar van de kunstenaar.

Voor het eerst toont galerie Frank Taal de grote doeken van Ilona Lénárd. Met haar powerlines schept zij intense beelden die zowel een onderzoek naar de intuïtieve lijn tonen, als een illusoir effect.

Georg Bohle presenteert nieuw werk. De fijnzinnig getekende en uit texturen opgebouwde stadslandschappen zien wij voor het eerst in kleur verschijnen. Livia Denchers grillig geschilderde fantasiesteden zijn over maanden laag op laag opgebouwd, tot de massa van de verf diepte krijgt.

De Zonnebloemen van Paulus de Groot tonen een prachtige kleurenbalans, maar kennen een directheid en kracht die door diep zwarte dubbellijnen worden opgeroepen. Van John Kegreizs tonen wij een van zijn laatste Afscheidsbrieven, abstracte schilderijen die ontstonden na het overlijden van zijn moeder.

De in New York wonende en werkende Gerben Mulder schildert op intuïtieve wijze zijn bizarre voorstellingen. In de figuren die je aanstaren en in de onderbuik raken is de abstractie nooit ver weg.