Start Date

Oct 04, 2013

End Date

Nov 07, 2013

Implicate Order - solotentoonstelling Mike Ottink


'Implicate Order'

'It is entirely possible that behind the perception of our senses, worlds are hidden of which we are unaware'
(Albert Einstein)


Spelenderwijs onderzoekt Mike Ottink in zijn projecten zintuiglijke waarneming en beleving. Intuïtief werkt hij aan zijn eigen beeldtaal waarin de ene zintuiglijke discipline over gaat in de andere.

Zijn huidige schilderijen komen voort uit het tekenen van grafische partituren, scores. Autonome beelden die refereren aan 'vluchtige' installaties en performances van geluid en bewegend beeld. Zij zijn een alternatief voor geluid-, foto of video-opnames die in zijn ogen het moment van uitvoering corrumperen.

In deze werken resoneren de ideeën van David Bohm over 'Quantum coherence': ‘The fabric of reality is a holistic medium where everything coexists with everything else’. De zogenaamde 'implicate order'.

In lijn met z'n ideeën over het oprekken van de grenzen van perceptie, ontwerpt en bouwt Mike Ottink zijn eigen teken & schilder gereedschap - en creëert hij muziekinstrumenten en geluidstechnieken in de context van audiovisuele performances in samenwerkingsverbanden als het Amsterdamse VHSUHF.

In zijn streven het onzichtbare en het onhoorbare uit te drukken, kun je zijn werk zien als intuïtieve wetenschap: de alchemie van 'noise' en het verlangen om daar iets universeels en tastbaars in te vinden.

Frank Taal

The urgency of expression

"Don't take shit from anybody, always stand your ground."

Mike Ottink has never actually said this to me, at least, not in so many words, but something about the way he works – his general approach to life, music, art, etc. seem to say this all the time. His work is oozing with both raw-talent and ridiculously well cultivated skills, however, these attributes are guided by an overriding commitment to the pure foundations of what is truly important to art, life & music: the inspired execution, the punk-rock ethic, the urgency of expression."

Brian McKenna
artist, VHSUHF collaborator

 

Review Lost Painters

Review Grazen by Linda Tan