Start Date

Feb 10, 2016

End Date

Feb 14, 2016

Gold - Ronald Franke @ Centrale Hal De Rotterdam

Expositie ‘Gold’ – Ronald Franke (10.6.1960 - 30.1.2015, Köln, D)

Goudschilderijen op groot formaat van Ronald Franke
Locatie: Centrale Hal De Rotterdam, Wilhelminakade 179
Datum: 10.02.2016 – 14.02.16 – toegang vrij.Op 30 januari 2015 overleed de toen 55 jarige Keulse schilder Ronald Franke na een uitputtende strijd tegen kanker. Nu, een jaar later beoogt Galerie Frank Taal met de expositie Gold zijn kunstenaarsbestaan als meester in de schilderkunst te vieren.

Stadsgezichten waren het centrale motief in het werk van Franke. Hij schilderde zijn leven lang kruispunten, stedelijke snelwegen, tramsporen, zoals zij met een extreem lange belichting op een foto zouden kunnen verschijnen. "Eigenlijk heb ik mij altijd beziggehouden met hetzelfde onderwerp," zei Ronald Franke, toen hij kort voor zijn overlijden zijn schetsen en ontwerpen aan zijn eigen oordeel voorlegde. Vanaf het begin ging het over de vergankelijkheid. In de stedelijke landschappen, waar de wegen en kruispunten de paden van ons leven beschrijven. Door het licht brengt Franke in zijn schilderijen beweging en diepte. En de belofte dat het daarna verder gaat; de voorstelling voorbij. "Het oog neigt altijd naar het helderste punt."

In zijn laatste jaar begon Ronald Franke met goudverf te schilderen: een verboden kleur, voorbehouden aan koningen en goden. In de eerste goudschilderijen zijn de stadsgezichten nog zichtbaar, maar ze maken al aanstalten te verdwijnen. De rotondes en tramsporen worden zichzelf losmakende draaikolken, er zijn geen lijnen meer maar cirkels. Ook de dynamiek is veranderd: Tevergeefs zoekt het oog naar het helderste punt. "Nu het gaat om het Blijven." Er is alleen het nu. Er is geen toekomst en dus streeft de beweging niet langer naar voren. De draaikolken trekken inwaarts - in het eigen zelf. En uiteindelijk schittert in zijn Goudschilderijen de kleur van de Onvergankelijkheid.