Start Date

Jan 11, 2020

End Date

Feb 15, 2020

a blue cloud entering the frame - solotentoonstelling Marilou van Lierop

Pre-opening: zaterdag 11 januari 2020 om 16.00 uur
Opening Art Central Rotterdam: zondag 12 januari 2020 15.00 - 19.00 uur

Het werk ‘White Suburbia’ olieverf op canvas, 139 x 190 cm, maakte in 2012 onderdeel uit van de door Hans van der Ham gecureerde tentoonstelling Into the Labyrinth in Garage Rotterdam. Dit werk was het startpunt voor een serie van zeven werken op dit formaat. Op dit moment legt zij de laatste hand aan het finale werk van deze serie van zeven. Frank Taal galerie heeft toestemming gekregen van twee private verzamelaars om hun aangekochte werken uit deze serie als geheel te kunnen tonen in a blue cloud entering the frame.

In haar solotentoonstelling a blue cloud entering the frame zijn alle zeven werken voor het eerst bij elkaar te zien.

In deze expositie is tevens haar videowerk “Total Recall of Mundane Conversations” te zien; een film die dit jaar 2019 in het filmprogramma No Narratives, New York (USA) Anthology Film Archives, is getoond bij het prestigieuze Printed Matter, Inc. Een filmprogramma, gecureerd door Wilfried Huet van volprezen kunstenaars magazine Gagarin.

Marilou van Lierop schildert een ongrijpbare, bevreemdende, licht surrealistische wereld. Herkenbaar en tegelijk onpeilbaar. Al schilderend verkent ze sociale en existentiële fenomenen. Ze schildert de chaos en de hulpeloze manieren van de mens om er greep op te krijgen. Ons oog schuift heen en weer over de massataferelen en vindt nergens rust. Van Lierop leidt onze blik niet. Ze dwingt niet. Er is geen centrum, geen focus, alleen rustige chaos. In sommige werken brengt ze evenwel witte lijnen aan als verbindingstekens tussen mensen of tussen een geïsoleerd individu en een menigte. Zo brengt ze een ordening aan.

“Maar dat is een projectie van de mens,” zegt ze daar zelf over. “We willen ordeningen. En vervolgens denken we dat die ordening de realiteit is. We creëren dingen die ons overstijgen - massa, wetenschap, religie – en zijn er vervolgens bang voor.” En zo schildert ze beelden op beelden op beelden. Het werk van Van Lierop gaat over de willekeur waarmee mensen zich gedragen en zich tegen elkaar afzetten - als massa en als groep – en over onze onmacht om orde in de chaos te krijgen. Er is onderhuidse dreiging en openlijke gruwel.

Haar tentoongestelde videowerk “Total Recall of Mundane Conversations” is gebaseerd op daadwerkelijke gebeurtenissen: een praalwagen verdwijnt, volgens traditie, in een rookgordijn tijdens Carnaval. Spectaculair, maar de eigenlijke aantrekkingskracht van de video zit in de mensenmassa rond de wagen die pulseert en beweegt alsof ze niet nader geduide natuurwetten volgt. De gefilmde gebeurtenis toont het onderliggen weefsel van groepsdynamiek, met de camera in de rol van de verbaasde buitenstaander.

Welkom in het bevreemdende universum van Marilou van Lierop.

- Met extracten uit teksten van Eric Rinckhout en Monique Tolk -

Uitnodig

Prijslijst

Review Jegens & Tevens

Review ArtsTalk Magazine

Artworks

Share