Mike Ottink Solo Drawing Online Expositie ⁠— Gallery Viewer

15 apr. 2019 16:18
Mike Ottink Gallery Viewer Online Exhibition
Voor deze eerste Online-Only groepstentoonstelling hebben 24 deelnemende galerijen een selectie van werk op papier gemaakt. Bekijk de atmosferische indrukken van de kunstenaar in hun studio, achtergrond en een korte beschrijving van de werken. Alle werken kunnen op verzoek in de galerij worden bekeken. Frank Taal gallery presenteert met trots Mike Ottink

MIKE OTTINK SOLO DRAWING ONLINE EXPOSITIE — GALLERY VIEWER 

 

Klik hier om de tentoonstelling op Gallery Viewer te kijken

 

Mike_Tamar_ottink_1.jpg

 

Kunstenaar Mike Ottink is opgetogen over het experiment van een niet-fysieke tentoonstelling. “Fysiek werk op papier heeft als nadeel dat het kwetsbaar is en geconserveerd moet worden. Bovendien kent het internet geen lijsten en een HTML-pagina kan buiten het scherm oneindig doorlopen”.

 

Deze uitspraak is kenmerkend voor Ottink. In zijn werk heeft hij veel aandacht voor de zintuigelijke waarneming. Zo onderzoekt hij hoe hij het onzichtbare of onhoorbare kan uitdrukken. Daarbij gaat Ottink uit van Albert Einsteins uitspraak: “Het is heel wel mogelijk dat buiten de perceptie van onze zintuigen werelden verborgen blijven waar we ons niet van bewust zijn”

 

Ottink wil met zijn werk “naast de ruimte kijken die voor de hand ligt”. Mensen zijn heel goed in het herkennen van patronen – zelfs zo goed, dat we het eigenlijk onbewust doen. Onbewust maken we in ons brein patronen af en kennen we er betekenis aan toe.

 

Ottink wil de grenzen van de perceptie blootleggen en zichzelf “betrappen op zijn onbewuste staat, en zijn reflectie en duiding voor zijn”. Hoe Ottink dat wil doen, kun je deels opmaken uit de titels van zijn werken. Ze dragen vrijwel allemaal een titel die betrekking heeft op een natuurkundig of alchemistisch verschijnsel, zoals Saturation and Gravity of Chemical Atmosphere. Ottink bedenkt strategieën om de controle over zijn werkproces te omzeilen. Dat lukt hem onder andere door zelf gereedschappen te maken en processen te hanteren waardoor de werken en composities zichzelf als het ware maken.

 

Photo door Tamar Ottink