Midas Zwaan

Midas Zwaan

In het werk van Midas Zwaan vervagen de grenzen tussen assemblage, sculptuur en installatie. Zo struint Midas Zwaan de stad en land af in diverse kringloopwinkels op zoek naar zogenaamde ‘gevonden’ voorwerpen, geselecteerd op vorm, materiaalsoort en betekenis.

 

Hieruit construeert Midas Zwaan, barokke, surrealistische, carnavaleske, onorthodoxe assemblages, sculpturen en installaties die aanschuren tegen het begrip ‘readymade’.
In dit geval zijn het levensgrote bouwpakketten bestaande uit uiteenlopende gebruiksvoorwerpen die alvorens eerst moeten worden geconstrueerd voordat het werk een ‘sculptuur’ / ‘installatie’ vormt.

 

Aan de afzonderlijke tweedehands gebruiksvoorwerpen wordt een nieuwe functie toegekend en verheven tot symbolen die verwijzen naar de overdaad van de consumptie maatschappij. Daarnaast zijn herinneringen en sentimenten een belangrijke rode draad in het werk. Zo zijn diverse veilingkratten, piratenkisten en koffers omgebouwd tot nostalgische kijkkisten die op collageachtige wijze het innerlijk wezen verbeeld. Belicht door een onheilspellende sfeer vol van dood, verderf, roem en zelfpromotie. Een blik in de kijkkist vraagt om een nauwgezet oog die speelt met magie en intimiteit tussen toeschouwer en het werk.

 

CV Midas Zwaan

Website Midas Zwaan

Portfolio Midas Zwaan 2019 

Fotografie Pim Leenen

Uitzending 4 november 2012 Avro Kunstuur. Artmen-InstallatieKunst

HIGHLIGHTS

 

 

 

High Mighty, 2008

Collectie Sociale Verzekeringsbank

Dreamcatcher, 2009

Collectie Centraal Museum Utrecht

Artworks