Douglas Tausik Ryder

Douglas Tausik Ryder

Dougla Tausik Ryder (1954) woont en werkt in Los Angeles

 

Douglas Tausik Ryder (1954) is een Amerikaanse kunstenaar wiens organische, sensuele stijl een spanningsveld is tussen geometrie en natuur. In zijn oeuvre reageert Tausik Ryder op het digitale tijdperk met conceptuele, digitale en analoge praktijken over structurele en oppervlakkige beslissingen. Technologische vooruitgang heeft altijd centraal gestaan ​​bij het maken van kunst, maar nooit meer dan vandaag. Tausik Ryder's door technologie ondersteunde kunstproductie reageert via een baanbrekend creatief proces, dat expressieve, handgemaakte sculpturen oplevert. Door zijn vernieuwende werk ontbrandt hij een dialoog over wat kunst nu is en wat het in de toekomst zal zijn.

 

Het werk van Tausik Ryder bevindt zich op het snijvlak van conceptuele kunst, traditionele kunst, industriële processen en technologie gedreven kunst maken. Bronmateriaal omvat tekeningen, scans, foto's en machinestereografiebestanden (.STL). In 1992 begon hij voor het eerst industriële en technologische processen op nieuwe manieren te gebruiken om kunst te creëren. Sinds 2005 richt zijn werk zich op tekeningen en machinaal ondersteunde sculpturen gerealiseerd in hout, brons en hars.

 

Zijn sculpturen zijn CNC (Computer Numerical Control) gefreesd na een reeks creatieve interventies, vervolgens zorgvuldig geassembleerd en met de hand afgewerkt. Zijn trial-and-error-methoden gaan in tegen digitale en industriële beperkingen die zijn gebaseerd op zijn decennialange verkenningen op dit gebied. Het nieuwe werk is dan ook zijn meest indrukwekkende tot nu toe. Het is begrijpelijk dat galeriebezoekers zich concentreren op zijn expressieve sculpturale vormen, maar het proces van Tausik Ryder is wat de emotie, vorm, innovatie en erotische lading creëert.

 

Sommigen zien Tausik Ryder als pionier, of zelfs de eerste, in het gebruik van code om technologie-ondersteunde beeldhouwkunst te stimuleren. Hij is de enige kunstenaar die een industriële CNC-bewerkingsmachine bezit, wat betekent dat zijn stukken worden gemaakt zonder enige fabricage van buitenaf. Het afbeelden van vrouwelijke vormen in de wereld van vandaag kan echter beladen zijn, dit werk gaat veel meer over vrouwelijke ervaring dan over de mannelijke blik.

 

Klik hier om de website van Douglas Tausik Ryder te bekijken

Artworks

Share