Arte Colder

Arte Colder

Beeldend kunstenaar Arte Colder (NL, 1985) zal in de projectruimte van Art Space Rotterdam installaties, collages en tekeningen tonen die in het afgelopen jaar zijn ontstaan in zijn studio. 

 

The Art of Ambush

 

Naar aanleiding van het zien van de indringende 10-delige documentaire ‘The Vietnam war’ van Ken Burns en Lynn Novick ontstond bij de kunstenaar de drang om zich te verdiepen in deze complexe materie.  

 

Daar waar hij zich eerder al bezig hield met maatschappelijke thema’s zoals het spanningsveld tussen mens en machine en wat recenter gender identiteit, focust hij zich nu vooral op deze bizarre, maar tegelijkertijd intrigerende oorlog. 

 

Nooit eerder in de geschiedenis waren de contrasten en de verdeeldheid zo groot als bij de militaire inmenging van Amerika in Vietnam. 

 

Veel elementen in het recente werk zijn symbolische verwijzingen naar de maatschappelijke spagaat waarin deze slepende oorlog zich afspeelde. Dat doet Colder bijvoorbeeld door middel van het terugkerend gebruik van de kleur oranje. Wat een directe verwijzing is naar Agent Orange, de codenaam voor het zeer giftige ontbladeringsmiddel dat massaal is ingezet in het dichtbegroeide Vietnam. Tegelijkertijd is het ook de kleur die in vele culturen symbool staat voor vruchtbaarheid, vitaliteit en genezing.

 

Het intercontinentale conflict is een ‘pivotal moment in history‘ geweest en heeft allerlei revoluties, bewegingen en tegenbewegingen in gang gezet. Anno 2019 is de koude oorlog weer dichterbij dan ooit, en dat maakt zijn huidige thematiek in meerdere opzichten zeer actueel. 

 

Werkwijze

 

Arte Colder heeft voornamelijk een associatieve, poëtische en reflecterende houding in zijn werk. Soms subtiel, en soms confronterend. Als oudste zoon van maatschappijkritische sixties-ouders groeide hij op met de restanten van het flowerpower-tijdperk. Hun interesse voor geschiedenis, kunst, het milieu en zelfvoorzienend wonen zijn hem met de paplepel ingegoten. Zijn beeldende werk kan vaak worden herleid tot de wijze waarop hij is grootgebracht. De behoefte om onafhankelijk te zijn zit bij hem diep geworteld, en daarbij schuwt hij engagement niet. 

 

CV Arte Golder

Website Arte Colder

 

HIGHLIGHTS